W dniu 07.04.2012 r. w Wielką Sobotę tradycyjne święcenie pokarmów.
Sobota wielkanocna to czas tradycyjnego święcenia pokarmów. Ten zwyczaj kultywują nie tylko wierzący. Tradycja święcenia zakorzeniona jest głęboko w naszej kulturze i pielęgnowana w większości polskich rodzin bez względu na to, jak głęboko przeżywamy Wielką Sobotę. Polskie śniadanie wielkanocne słynie z tradycyjnej dekoracji świątecznego stołu, barwnych pisanek, sztucznych kurcząt i zajączków. Najważniejszym tradycyjnym pokarmem wielkanocnym są jaja, którymi domownicy dzielą się przed śniadaniem składając sobie przy tym życzenia. Warta przy Grobie Pańskim w okresie Wielkanocnym. Strażacka warta to wieloletnia tradycja, nawiązująca do pilnowania Grobu Chrystusa przez żołnierzy rzymskich. Co roku podczas Triduum Paschalnego trzymają wartę druhowie z Ochotniczej Straży Pożarnej z Woli Zabierzowskiej i Zabierzowa Bocheńskiego.
Foto. Ryszard Kępa